Kiemelt kép

Tevékenységünk

 

Legfontosabb célunk a szakma egyéni és kollektív érdekeinek, a szakma presztízsének képviselete, védelme.

Nagy gondot fordítunk az utánpótlás képzésére, a szakma szépségeinek megmutatására.

Az elmúlt 25 évben többször rendeztünk fiataljainknak alkotó táborokat (Üröm, Fertőrákos, Alsóőrs). Az itt elkészült alkotások nagy része köztéren került felállításra.
Lehetőséget adunk továbbá tanulóknak és végzett fiatal kőfaragó, kőszobrászoknak, hogy az évente más-más országban megrendezésre kerülő Európai Kőfaragó Fesztivál versenyen részt vegyenek, ahol rendszeresen kiváló helyezéseket érnek el.

Ipartestületünk stratégiai együttműködési megállapodást irt alá hazánk két meghatározó kőipari cégével. Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a Süttői mészkő és abból készült termékek listaárából 15-30 %-ot, míg a Dekor-Stein Kőbánya Kft. a tardosi vörös mészkő és abból készült termékek listaárából 10 % kedvezményt biztosít – hátralék mentes – ipartestületi tagjainknak.

Szakmai védnökként jelen vagyunk az évenként megrendezésre kerülő hazai szakkiállításon, a Construmán. A Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. támogatásával a kőfaragó szakiskolák tanulói gyakorlati bemutatót tarthatnak, ezzel is népszerűsítve szakmánkat a pályaválasztók körében.

Ezenkívül a szakmai ismeretek szélesítése érdekében rendszeresen szervezünk Európa nagyobb kőipari kiállításaira – Stone+tec Nürnberg, Marmomacc Verona, IMM Carrara – szakmai utakat.

Kis- és középvállalkozók részére kiírt pályázatok figyelésével, a pályázati anyag kidolgozásával a szakma nagyarányú műszaki fejlesztéséhez járulunk hozzá. Továbbá érdemi segítségünkre számíthatnak a kollegák az iparosokat érintő rendelkezések végrehajtásával illetve az engedélyek beszerzésével kapcsolatban. Tevékenyen rész veszünk a szakmánkat érintő törvényalkotás, illetve törvénymódosítás kimunkálásában is.

Ismeretek bővítése céljából 2000-ben Nemzetközi Kőkonferencia sorozatot indítottunk a kollegákat és a kővel foglalkozó szakembereket érdeklő témákban, külföldi szakemberek előadásával is kibővítve.
Kőkonferenciánkon kerülnek átadásra az arany koszorús mester címek, IPOSZ díjak, valamint Ipartestületünk által alapított „kődiploma”,  az Ipartestület érdekében végzett munka elismeréséért. Az elmúlt évek alatt konferenciánk mára a szakmánk legrangosabb és leglátogatottabb eseményévé nőtte ki magát.

Nemzetközi elismertségünkhöz hozzájárult, hogy alapító tagjai voltunk a „Soesti kör”, 16 ország európai kőfaragó-kőszobrászokat összefogó egyesületnek, melyből 2004-ben a hatékonyabb Európai érdekképviselet eléréséhez megalakult az EACD – Európai Épített Örökség Kézműveseinek Szövetsége, melyben, mint alelnök Ipartestületünket Kampfl János elnök, valamint Csanádi Gabriella alelnök képviseli.
EACD 2005-ben elindította az European Master of Craft (Európai Kézművesipar Mestere) képzést. A képzés hat modulban zajlik, és a teljesítéshez Európa több országát is be kell járniuk a mesterjelölteknek. Akárcsak a középkorban az iparos legényeknek, akik tudásuk csiszolása érdekében járták Európa országait. 

De nemcsak a kollegák szakmai összefogása az egyedüli célunk, hanem a kollektív szellem, a baráti összefogás erősítése. Igen sikeresnek bizonyult a szakmát még inkább összekovácsoló, jó hangulatú Kőfaragó Borverseny, Kőfaragó Horgászverseny vagy az Évadzáró Kőfaragó Bál.

Fel↑