Kiemelt kép

Ipartestületünk története

Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete

Szervezetünk története 1989-re nyúlik vissza. Ekkor alakult meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Kisiparosok Országos Tanácsa, majd jogutódként 1990-ben Ipartestületünk. Így a kőfaragóknak és műkőkészítőknek Magyarországon elsők között lett önálló szakmai szervezete, mely azóta is töretlenül működik céljai folyamatos megvalósításában.

Legfontosabb célunk a szakma egyéni és kollektív érdekeinek, a szakma presztízsének képviselete, védelme.


Tagságunk magját a kőfaragó és műkőkészítők alkotják, de megtalálhatók kőszobrászok, kőfeldolgozók, kőrestaurátorok és a szakmát kiszolgáló anyag-, gép-, eszköz- és kellékforgalmazók is. 
Tagságunk időközben külföldi cégekkel is bővült. 

Nagy gondot fordítunk az utánpótlás képzésére, a szakma szépségeinek megmutatására.
Az elmúlt 25 évben többször rendeztünk fiataljainknak alkotó táborokat (Üröm, Fertőrákos, Alsóőrs) Az itt elkészült alkotások nagy része köztéren került felállításra.
Lehetőséget adunk továbbá tanulóknak és végzett fiatal kőfaragó, kőszobrászoknak, hogy az évente más-más országban megrendezésre kerülő Európai Kőfaragó Fesztivál versenyen részt vegyenek, ahol rendszeresen kiváló helyezéseket érnek el.
2004-ben Ipartestület tagságának összefogásával Magyarországon került megrendezésre több mint 130 résztvevővel az Európai Kőfaragó Fesztivál, melynek helyszíne a Fertőrákosi kőfejtő volt. Itt is szép magyar sikerek születtek.
2017 évben ismét Magyarország, Kiskunfélegyháza ad otthon az eseménynek. 

Ipartestületünk stratégiai együttműködési megállapodást irt alá hazánk két meghatározó kőipari cégével. Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a Süttői mészkő és abból készült termékek listaárából 15-30 %-ot, míg a Dekor-Stein Kőbánya Kft. a tardosi vörös mészkő és abból készült termékek listaárából 10 % kedvezményt biztosít – hátralék mentes – ipartestületi tagjainknak.

Szakmai védnökként jelen vagyunk az évenként megrendezésre kerülő hazai szakkiállításon, a Construmán. A Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. támogatásával a kőfaragó szakiskolák tanulói gyakorlati bemutatót tarthatnak, ezzel is népszerűsítve szakmánkat a pályaválasztók körében.

Ezenkívül a szakmai ismeretek szélesítése érdekében rendszeresen szervezünk Európa nagyobb kőipari kiállításaira – Stone+tec Nürnberg, Marmomacc Verona, IMM Carrara – szakmai utakat.

Kis- és középvállalkozók részére kiírt pályázatok figyelésével, a pályázati anyag kidolgozásával a szakma nagyarányú műszaki fejlesztéséhez járulunk hozzá. Továbbá érdemi segítségünkre számíthatnak a kollegák az iparosokat érintő rendelkezések végrehajtásával illetve az engedélyek beszerzésével kapcsolatban. Tevékenyen rész veszünk a szakmánkat érintő törvényalkotás illetve törvénymódosítás kimunkálásában is.

Ismeretek bővítése céljából 2000-ben Nemzetközi Kőkonferencia sorozatot indítottunk a kollegákat és a kővel foglalkozó szakembereket érdeklő témákban, külföldi szakemberek előadásával is kibővítve.

Kőkonferenciánkon kerülnek átadásra az arany koszorús mester címek, IPOSZ díjak, valamint Ipartestületünk által alapított „kődiploma”, az Ipartestület érdekében végzett munka elismeréséért. Az elmúlt évek alatt konferenciánk mára a szakmánk legrangosabb és leglátogatottabb eseményévé nőtte ki magát.

Nemzetközi elismertségünkhöz hozzájárult, hogy alapító tagjai voltunk a „Soesti kör”, 16 ország európai kőfaragó-kőszobrászokat összefogó egyesületnek, melyből 2004-ben a hatékonyabb Európai érdekképviselet eléréséhez megalakult az EACD – Európai Épített Örökség Kézműveseinek Szövetsége, melyben, mint alelnök Ipartestületünket Kampfl János elnök, valamint Csanádi Gabriella alelnök képviseli.

EACD 2005-ben elindította az European Master of Craft (Európai Kézművesipar Mestere) képzést. A képzés hat modulban zajlik, és a teljesítéshez Európa több országát is be kell járniuk a mesterjelölteknek. Akárcsak a középkorban az iparos legényeknek, akik tudásuk csiszolása érdekében járták Európa országait. 
Elsők között kapta meg az EMC-diplomát Varga Attila kőfaragó-kőszobrász. E cím birtokában Varga Attilának az eltelt időben már több köztéri alkotása született. 2014 tavaszán már a képzés 3. turnéja indult el, melyen Magyarországról Kampfl Márk vesz részt.

Céljaink között szerepel a fiatalok bevonása Ipartestületünk munkájára. Így 2008-ben megalapítottuk az Ifjúsági tagozatunkat.

De nemcsak a kollegák szakmai összefogása az egyedüli célunk, hanem a kollektív szellem, a baráti összefogás erősítése. Igen sikeresnek bizonyult a szakmát még inkább összekovácsoló, jó hangulatú Kőfaragó Borverseny, Kőfaragó Horgászverseny vagy az Évadzáró Kőfaragó Bál.

A Magyar Köztársaság elnöke, Dall’Asta Arnold örökös, tiszteletbeli elnöknek, aki 23 éven keresztül elnöke volt az Ipartestületnek, több mint négy évtizedes munkája, határokon túl is nagyra becsült szakmai, közéleti tevékenysége elismeréseként a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉRDEMREND LOVAG KERESZTJE kitüntetést adományozott.

2012-tól az ipartestületünk elnöki tisztségét Kampfl János kőfaragó mester, a monori Hungranit Bt. tulajdonosa tölti be. A Hungranit Bt. Egy 1906 óta működő, négy generációs családi vállalkozás folytatása.

Fel↑