Kiemelt kép

A kőszakma védőszentjei

A jövőnek múltja van!

A négy felmagasztalt:
  • Simphorianus
  • Claudius
  • Nicostratus
  • Castorius
A kőfaragók, szobrászok, márvány munkások, építő műhelyek, valamint a jószágok védőszentjei.

Emléknap: november 8.

Claudius, Nicostratus, Siphorianus, Castorius kőfaragók voltak, akik a római birodalomhoz tartozó Pannon provincia bányáiban dolgoztak. A legenda szerint a római császár, Diokletianus parancsára 304-ben a vízbe fojtották őket, mivel megtagadták a pogány istenekhez való imádkozást és Askulap szobrának kifaragását. Mártírhaláluk után 40 nappal egy keresztény elkérte a holttesteket és Rómába vitte, ahol előbb a Via Labicanán lévő katakombában, majd a Santi Quattro Coronati templomba helyezték el a négy felmagasztalt (die vier Gekrönte, Santi Quattro Coronati)2006. november 8.-án a Freiburgi Dominikánus Rendház kápolnájában került sor a négy felmagasztalt tiszteletére rendezett szent misére.
Ezzel egy sorozat vette kezdetét, melynek célja a kőfaragó, kőszobrász védőszentek bemutatása.
A szentmisét a kőfaragók teológusa - a magyar kőfaragók által is ismert és tisztelt - Donatus atya celebrálta.
A mai napig is megmaradt a négy felmagasztalt jelének jelentősége, úgy a kőfaragó szakmában, mint az élet más területén.
  1. Winkel - derékszög
  2. Zirkel - körző
  3. Messlatte - mérőléc
  4. Setzwaage - szintező
Ezek a jelek találhatók meg a Firenzei Orsanmichele templom márványszobrán is és ezek a jelek fejezik ki a mai napig is a kőfaragók, kőszobrászok meghatározó magatartását, az állhatatosságot, a szilárdságot, a harmóniát és a pontos mértéket.

Fel↑